Počet prípadov nakazenia sa HIV infekciou rastie

Napriek tomu, že Slovensko naďalej spomedzi štátov Európskej únie patrí k tým s nízkym počtom prípadov HIV infekcie, ich počet rastie. Vlani sa od začiatku monitorovania v roku 1985 zaznamenalo najviac prípadov v jednom roku, a to 86. Rok predtým to bolo o tri menej.

"Z 86 nových prípadov HIV infekcie boli tri diagnostikované u cudzincov pri ich pobyte v SR,"priblížil Úrad verejného zdravotníctva SR. Podľa hlavného hygienika Ivana Rovného možno od začiatku 21. storočia pozorovať na Slovensku vzostupný trend vo výskyte nových prípadov HIV infekcie.

Na Slovensku sa od zavedenia monitorovania v roku 1985 zaznamenalo 725 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. V 595 prípadoch išlo o Slovákov. Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v SR došlo k 53 úmrtiam HIV infikovaných osôb.

Väčšina HIV infekcií bola v SR zaznamenaná v skupine mužov, ktorí mali sex s mužmi. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách, spomedzi krajov je najviac prípadov v Bratislavskom kraji.

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé štádium je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS. HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne.

Zdroj: Teraz.sk

UŽITOČNÉ ODKAZY

Podporte nás, Darujte 2 % z daní

Obrázek č. 52

CHECKPOINT HIV

Obrázek č. 15

Hlavný sponzor testovania v Bratislave

Obrázek č. 38

English info

Obrázek č. 8

Brief information about the organization in English

Obrázek č. 39

Firma BRIMO sa rozhodla darovať našej organizácií skladací altánok. Touto cestou by sme sa im chceli poďakovať. Altánok budeme využívať na preventívne aktivity v oblasti HIV/AIDS.

Sme členom Asociácie na ochranu práv pacientov SR

Obrázek č. 13